Alles over een DNA-onderzoek naar je afstamming

Blog Alles over een DNA-onderzoek naar je afstamming

De kans dat jij je wel eens hebt afgevraagd waar je voorouders vandaan komen, die is natuurlijk vrij groot. Uiteraard weten we exact waar onze opa’s en oma’s vandaan komen, maar dan houdt het vaak ook wel op. Het kan namelijk heel goed zijn, dat jij Amerikaans bloed door je aderen hebt stromen. Dat hoeft uiteraard niet te betekenen dat ook jij Amerikaans bent, maar het is natuurlijk wel ontzettend interessant om te weten. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei verschillende manieren om dit te kunnen achterhalen. Dus wil jij graag weten waar je grootouders hun oorsprong hebben gevonden en waar jij uiteindelijk voor een deel uit bestaat, dan is het goed om eens een DNA test te doen. Hoe dit in z’n werk gaat, vertellen we je in dit artikel.

Het DNA wordt vergeleken

Wanneer jij een DNA test gaat doen, dan kan dit eenvoudig via DNAtesten.be. Wat er dan gebeurt, is dat het DNA wat van jou afkomstig is, wordt vergeleken met het DNA van allerlei andere personen. Deze personen hebben veelal exact dezelfde vraag als jij en zijn vaak ook bij hetzelfde bedrijf geweest om een soortgelijk onderzoek te laten starten. Wat je namelijk ziet, is dat er ontzettend veel overlap is qua DNA bij mensen die uit hetzelfde gebied komen. Dit DNA wordt dan vergeleken met het DNA van anderen, waardoor er voor een groot deel kan worden vastgesteld waar je grootouders nu eigenlijk vandaan komen. 

Hoe werkt zo’n uitslag

Het ontvangen van de uitslag kan even op zich laten wachten. Er dienen namelijk allerlei zaken zorgvuldig te worden vergelijken. Wanneer het dan eindelijk zover is, ontvang jij netjes een brief met alle vastgestelde afkomsten die ze hebben kunnen vinden na aanleiding van het onderzoeken van jouw DNA. Het kan dus heel goed zijn, dat jij voor 30 procent europees bent, voor 30 procent aziatisch en voor 60 procent amerikaans bent. Daarnaast kan er ook nog worden vastgesteld hoeveel van dit percentage uit een bepaald land afkomstig is. Het kan dus heel goed zijn, dat jij voor een bepaald aantal procent Duits of misschien wel Spaans bent.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor zo’n test vallen in de basis reuze mee. Wel dien je deze kosten volledig zelf te betalen en worden ze dus niet vergoed door je verzekeraar. De kosten voor een DNA test bedragen vaak zo tussen de 100 en 400 euro. Dit is afhankelijk van welk type test je wilt laten uitvoeren en tot in hoeverre jij bepaalde informatie achterhaald wilt hebben. Je kunt je voorstellen, dat wanneer ze dieper in de materie moeten voor je, de kosten hoger zullen uitvallen, dan wanneer je alleen wilt weten uit welke continenten je voorouders komen.

Recente berichten